top of page
Gençlik Danışmanlığı
Gençlik Danışmanlığı

Ergenlik, Dürtüsellik ve Belirtiler; Zor ve Geçici Dönem

Ergenlikte meydana gelen değişimler nedir? 
Ergenlik ne zaman biter? 
Dürtüsellik nedir? 
Ebeveynler ne yapmalı?

Ergenlik

Ebeveynlerin zorlandığı geçici dönem ergenlik, bu dönemi yaşayan bireyler için de kolay değildir. Ergenlik dönemindeki birey, çocukluktan yetişkinliğe adımlar atarken birtakım değişimler yaşar ve bu değişimlere adapte olması kolay değildir. Bu değişimler zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal değişimler olarak kategorize edilir. Fiziksel değişimleri görmek ve kabul etmek çok daha kolayken diğer değişimleri fark etmek zor olabilir. Soyut düşüncenin değişimi, duygular ve duygusal gelişimin değişimi, düşüncelerdeki değişimler, arkadaşlığa atfedilen önemin değişimi, aileye olan tutumdaki değişimler sorun yaratan ve kabul etmesi zorlayan değişimlerdir. 

Ergenlik ne zaman biter?

Belli bir yaş söylemek yerine değişimlerin iyice oturması, sorumlulukları yerine getirebilme, yetişkinlik belirtilerinin gözle görülür hale gelmesi ergenliğin bitip yetişkinliğe geçtiğini bize göstermektedir. Ergenlik sürecindeki yaklaşımlar yetişkinliğe geçişteki süre ve süreçte kolaylaştırıcı rol oynamaktadır.

Dürtüsellik nedir?

Sonunu düşünmeden, anlık ve ani tepkiler dürtüselliği göstermektedir. Ergenlik döneminde soyut dönemin tam oturamaması sebebiyle dürtüsel tepkisel ve davranışları sıkça görürüz. Bunlar riskli davranışlar, ani patlamalı tepkiler, aşırı yeme davranışı, sosyal medya ve bağımlılık yapan şeylere aşırı yönelim, gereksiz para harcama gibi davranışlar olabilir. Dürtüsellik dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu dışında bazı kişilik bozukluklarında ya da madde kullanımında da görülmektedir. Dürtüsel davranışları olan ergenlerin dürtüselliğin sebebinin incelenmesi adına mutlaka bir uzman desteği alınmalıdır.

Ebeveynler ne yapmalı?

Aşırı katı ve aşırı esnek davranışlarda bulunmaktansa gerektiği yerde sınır koyarak ve uzlaşma için ergen bireyin de fikirlerinin önemsendiği bir yaklaşım tercih edilmelidir. Unutmamamız gereken şudur ki artık çocuğunuz 'çocuk' değil fakat birçok şeyi olabildiğince yerine getirecek kadar yetişkin de değil. Ergenlik süreci kalıcı olmamakla birlikte bu dönemdeki ebeveynin tutumu çocuğunuzun yetişkinlik hayatını etkileyecektir. Değişimlerin ve belirtilerin farkında olmak, birey olarak ergeni önemsemek, aşırı sorumluluk yüklememek, gereken sınırı gerektiği kadar koymak kolaylaştırıcı olacaktır.

Uzman Psikolog Aysu TEKİN

© 2024 Aysu Tekin Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page