

Oyun Odasının
Süper Gücü
Çok çeşitli oyuncak olması mı?
Yoksa geniş bir oyun alanı mı nedir oyun odasını çocuklar için bu kadar çekici kılan?
İyileştirici gücü nereden geliyor?
Oyun odasının süper gücü var mı?
Buna süper güç denir mi bilmem ama oyun terapisini diğer oyun odalarından ayıran en temel özellik müdahalesiz bir ortamın olmasıdır. Bu kulağa oldukça kolay gibi görünse de uygulama evresinde bir çocuk ile birlikte olunduğunda sürecin zorlu yanları ortaya çıkmaktadır. Örneğin, bana yardım et diyene kadar yapamadığı bir konuda çocuğa yardım etmemek ya da zorlandığı bir durumda al bak şimdi oldu dememek içsel olarak durdurmakta zorlandığımız şeyler. Peki ne oluyor da müdahalesiz ortam psikolojik sorunları ortaya koymasına sebebiyet veriyor. Güven ve özgürlük hissiyatı başlıyor. Çünkü bu odada 'yapma, etme, hayır, olmaz, dur, getir ben yapayım, tamam ağlama, sinirlenme, merak etme, sakin ol' ve aklıma gelmeyen birçok müdahale yok. Aksine çocuğa verdiğimiz mesaj 'bütün duygularını burada yaşayıp, yansıtabilirsin, mücadele et bakalım görelim pes mi ediyorsun yoksa çabalayacak mısın? Sorunları çözme becerini burada kendi başına geliştirebilirsin çünkü sen bu yetiye sahipsin.' Bunu benimseyen çocuklar, vakti zamanı geldiğinde dışarıda yaşadığı sorunları da çözümleyebilmek için oyun odasına taşır.
Neden bu kadar çok oyuncak var?
Aslında bu kadar çok oyuncak olmasının sebebi gerçek hayattan simgeler taşıyacak oyuncakların olması. Ama yine de çocuklar bir hesap makinasını telefon, bir boya kalemini bıçak yapmakta özgür. İşte burada uzmanın oyuna eşliği ve gözlemi önem taşıyor. Çocuğun oyununu anlayabilmek ve anlamlandırabilmek için oyun terapistinin de aktif olarak oyunda bulunması gerekiyor.
Ebeveynin oyun terapisindeki rolü nedir?
Ebeveyn oyun terapistine çocuk ve aile dinamikleri ile ilgili doğru bilgileri aktardığında süreç çok daha kolay ilerlemektedir. Bu da şu anda kulağa oldukça kolay gelse de bazı ebeveynler olumsuzlukların konuşulmasından hoşlanmaz ya da yetersizlik düşüncesi içerisinde olan ebeveynlerin hedefi ile olması gereken gerçekçi hedefler çatışabilir. Bir süre sonra ebeveyn oyun terapisine dahil olmaya başlar. Önce ebeveyn ve çocuğun oyun odasında gözlemi gerçekleşir. Ardından ebeveyne müdahalesiz yaklaşımın nasıl olması gerektiği hakkında gerekli psikoeğitimler verilir ve süreç bu şekilde gözlemlenir.
İyileşme nerede başlıyor?
Çocuğa sağlanan müdahalesiz, güvenilir ve özgür ortamın ardından duygularının görüldüğünü, desteklendiğini ve bunların olağan olduğuna dair yeni alanlar açılmasıyla terapötik ilişki güçlenir. Oyun terapisti ve çocuk arasında başlayan ilişkinin devamında ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkinin de devam eder nitelikte olması iyileşmeyi yani değişimi başlatan şeydir.
Aysu TEKİN
Uzman Psikolog

İletişim
Beyazevler Mah. Bülent Angın Blv. No:138
Sun Psikoloji - Çukurova/ADANA
+90 551 678 4284